Zuiderpromenade trekt het centrum van Waregem open

  • 10 februari 2016

Waregem, een West-Vlaamse stad met iets meer dan 37.000 inwoners, vernieuwt het zuidelijke gedeelte van de stad grondig. Een nieuwe stadsbibliotheek, een esplanade naar de stad, een ruime ondergrondse parking, commerciële ruimtes en appartementen moeten de stad nieuw leven inblazen.

De centrale component van dit stadsvernieuwingsproject is de Zuiderpromenade: een nieuwe 40 meter brede boulevard, die de Zuiderlaan verbindt met het Pand. Het wordt de nieuwe toegangspoort tot de stad. Het project sluit het cultuurcentrum De Schakel, het gemeentehuis en de bibliotheek aan op elkaar.

De "missing link" naar het zuiden van de stad behoort tot het verleden. De Zuiderpromenade creëert een aantrekkelijke winkel- en wandellus. Een duidelijke, goed leesbare structuur is daarbij primordiaal. Om aan deze uitdaging te voldoen, besteedt Waregem veel aandacht aan de open ruimte. Parkeren doe je voortaan ondergronds. Zo ontstaat er bovengronds meer ruimte voor groen, handelsactiviteiten, recreatie en evenementen.

Een niet onbelangrijke voorwaarde is de aanleg van een autovrije zone. Je kan er rustig wandelen langs een waterpartij en een grasvlakte. De toegangen naar de ondergrondse parking zitten in het groen weggestopt. De ideale context om ongestoord te winkelen en wandelen. De nieuwe wandellus start op de Markt en doet achtereenvolgens de Holstraat, de bibliotheek, het binnenplein naar de autovrije promenade, CC De Schakel en Het Pand aan. Uiteindelijk kom je terug uit op het vertrekpunt: de Markt.

Autoluwe zones vinden weinig draagvlak als daar geen verbeterd openbaar vervoer tegenover staat. Daarom klopte stad Waregem aan bij bussenmaatschappij De Lijn en zij gaven thuis. Samen hebben ze de ontsluiting van het centrum geoptimaliseerd. Elk deel van het uitgebreide centrum kan je nu per bus bereiken.