Stad Deinze heropent vernieuwde Markt

  • 31 augustus 2012

Op vrijdag 31 augustus werd de vernieuwde Markt van Deinze feestelijk ingehuldigd. De herinrichting van de Markt maakt deel uit van stadsvernieuwingsproject 'Stedelijk wonen aan de Leie'. De Vlaamse Regering kende in 2010 de stad Deinze hiervoor een stadsvernieuwingssubsidie toe.

Stedelijk wonen aan de Leie

Het stadsvernieuwingsproject 'Stedelijk wonen aan de Leie' vloeit voort uit de plannen voor de herbestemming van de Molens langs de Leie, een industrieel bedrijf gelegen in het stadscentrum met een 'monumentale' aanwezigheid in het stadsweefsel. Dankzij een conceptstudie in 2007 slaagde de stad er in een nieuwe totaalvisie op de stad te ontwikkelen waarbij het wonen aan de Leie opnieuw werd gevaloriseerd. Binnen die globale aanpak van het stadscentrum worden meerdere projecten op elkaar afgestemd: de reconversie van de bedrijfssite, de heraanleg van de Markt, de heraanleg van het Kerkplein (Sint-Poppoplein) en de Leieboorden, de herbestemming van het Huis van Thuyne, het oprichten van een nieuw administratief centrum en de oprichting van een kunstacademie. De Leie vormt de ruggengraat van het project.

Ruimte voor bewoners en bezoekers

Tot voor kort stond de Markt volledig in het teken van de auto, met nauwelijks ruimte voor terrasjes of flaneerruimte. Door de drukke weg die de markt doorkruiste was er nauwelijks sprake van een centrumplein. Dankzij de stadsvernieuwing is het langgerekte plein omgevormd tot een gezellige verblijfsruimte met aandacht voor aangenaam wonen, werken en ontspannen. Alle horecazaken krijgen ruimte voor terrasjes. Andere elementen zijn plantenbakken, sfeerverlichting, zitbanken, … Om de waardevolle gebouwen aan de Markt te accentueren heeft de stad geopteerd voor kleurvlakken. De voorpleinen ter hoogte van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het stadshuis, de voormalige stadshal en het Huis van Thuyne zijn elk in een andere kleur, symbolisch voor de vier seizoenen.

* Met dank aan Stad Deinze voor de foto van Ive Steyaert.