Slim in de Stad-prijs 2017

Vlaams minister Homans lanceert de ‘Slim in de Stad-prijs’ 2017

Vandaag lanceert Vlaams minister van Stedenbeleid Liesbeth Homans een nieuwe editie van de ‘Slim in de Stad-prijs’. Met die prijs wil minister Homans de centrumsteden aanzetten om na te denken over hun grote maatschappelijke uitdagingen. “We dagen de steden uit om innovatieve ideeën en concepten te bedenken die bijdragen tot de evolutie van onze Vlaamse centrumsteden tot Smart Cities”, aldus Vlaams minister Homans. 

“De ‘Slim in de Stad-prijs’ is een conceptenwedstrijd waarin centrumsteden (en de VGC voor Brusselse gemeenschapsmateries) voor hun stad/stadsregio een toekomstvisie schetsen. “We dagen ze uit om op een slimme wijze duurzame antwoorden op maatschappelijke uitdagingen te formuleren”, aldus minister Homans.

Prijzengeld

Steden kennen de dag van vandaag grote stedelijke uitdagingen op het vlak van onder meer wonen, mobiliteit, leefmilieu, zorg, armoede en economie. Minister Homans: “Complexer wordende stedelijke uitdagingen vragen innovatieve antwoorden. ‘Slimme steden’ zijn die steden die technologie en digitalisering inzetten om de levenskwaliteit en dienstverlening te verbeteren, de veiligheid te verhogen en de allesomvattende maatschappelijke uitdagingen optimaler en efficiënter aan te pakken.”

De sterkste concepten om te evolueren naar een slimme stad maken kans op een prijs. Het prijzengeld bedraagt 150.000 euro en wordt toegekend aan een of meerdere concepten. De presentatie gebeurt voor een jury die deels bestaat uit vertegenwoordigers van de steden en deels uit deskundigen. “Bij de beoordeling zal niet enkel gekeken worden naar het innovatieve karakter van het concept maar ook naar de realiseerbaarheid, de impact op de levenskwaliteit, het vernieuwende op vlak van technologie en (real-time) data, de voorbeeldfunctie en de samenwerking.”

Vorig jaar vielen Antwerpen, Kortrijk en Roeselare in de prijzen. Antwerpen dacht in haar winnende concept na hoe ze als stad met Blockchain-technologie een meer proactieve en automatische dienstverlening kan aanbieden. Kortrijk kreeg een prijs voor het concept ‘Slim parkeren van A tot Z’. In dit concept stonden verschillende ‘slimme’ oplossingen voor fiets- en autoparkeren centraal op basis van real-time data. Roeselare kreeg een prijs voor het concept ‘Bouwen aan een slimme energieregio van morgen’. Door gebruik van nieuwe technologie wil Roeselare een energiesystemenmodel ontwikkelen dat de maximale integratie van hernieuwbare energiebronnen toelaat en tegelijk aandacht schenkt aan betaalbaar energiegebruik.

Ten laatste op 17 oktober moeten de steden hun concept indienen.