Perceptieonderzoek bij kinderen en jongeren verrijkt de nieuwe Stadsmonitor

  • 5 mei 2014

De nieuwe editie van de Stadsmonitor wordt uitgebreid met een kindfocus. Voor het eerst worden kinderen tot 15 jaar bevraagd over hun mening over de ontwikkelingen in hun stad. Kind en Samenleving , de Hogeschool Gent en Mediaraven ontwikkelen de bevraging.

De Stadsmonitor wordt onder andere opgemaakt op basis van een bevraging van de bewoners van de 13 centrumsteden. Tot nu toe konden enkel stadsbewoners ouder dan 15 jaar de survey beantwoorden. Voor de ontwikkeling van de nieuwe Stadsmonitor wordt ook een bevraging bij kinderen en jongeren tot 15 jaar uitgetest.

Kind en Samenleving, de Hogeschool Gent en Mediaraven ontwikkelen samen een digitale tool om kinderen en jongeren te bevragen.  Vooraleer men tot de digitale tool komt, starten de onderzoekers met de vraag wat kinderen en jongeren belangrijk vinden in een duurzame en leefbare stad  en hoe ze die stad beleven. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan de manier waarop vragen gesteld moeten worden zodanig dat ze voor hen begrijpbaar zijn. Een creatieve participatiemethodiek aan de hand van bouwboxen helpt de kinderen en jongeren bij het uiten van hun mening. Bekijk hier een impressie-filmpje over dit eerste deel van het onderzoek (ontwikkeld door Mediaraven).

 

 

Tijdens de zomermaanden wordt de digitale tool uitgewerkt om deze uit te testen in de loop van september. De resultaten van dit onderzoek worden geïntegreerd in de kindfocus van de Stadsmonitor en gepubliceerd in het voorjaar 2015.