Contacteer ons
Vlaams stedenbeleid
De rand van Oostende was de afgelopen decennia geëvolueerd tot een onduidelijke rafelrand. De voorbije drie jaar startte de stad met de aanleg van een vlotte verbinding tussen de verschillende groenzones. Met het zogenaamde ‘Groen Lint’ schenkt Oostende zichzelf een grote tuin van 360 ha bestaande uit vijftien verschillende zones, elk met een eigen karakter en invalshoek. De stadsrand zal in de toekomst o.a. landschapstransformaties, volkstuinen en een plek voor evenementen bieden.
De realisatie van het Groen Lint duurt nog tot 2060. Dat gebeurt niet alleen door de stad. Sommige zones zijn niet in eigendom van de stad maar van particulieren of andere overheden. De verdere realisatie gebeurt daarom in overleg met de andere eigenaars, maar ook in co-creatie met de Oostendenaars.
Het Groen Lint heeft niet alleen een recreatieve functie. Een goede inrichting heeft voor de stad een grote meerwaarde, namelijk een grote tuin waar meerdere functies elkaar kruisen. Een groengebied zal bijvoorbeeld via een netwerk van kleine kanaaltjes en plassen in cultuur gebracht worden en zo plaats bieden voor stadslandbouw. Op het vlak van waterretentie, zal de groene gordel als een interface tussen land en zee functioneren. Kreken, polderkanaaltjes en wetlands zullen het mogelijk maken om grote hoeveelheden water tijdelijk te bufferen.
Het Groen Lint biedt ook ruimte voor hernieuwbare energie. Windmolens in de industriële kanaalzones , de aanleg van koolzaadvelden en de integratie van een biogasinstallatie zijn in het masterplan opgenomen.
Oostende werkte voor het project Groen Lint samen met het Britse Rother District. Dat gebeurde in het kader van Interreg IVA 2 Zeeën,“21st Century Parks”. Beide partners dachten samen, in een aantal multidisciplinaire workshops, na over de betekenis en de inrichting van hedendaagse parken in de 21e eeuw. Ook het Groen Lint rond Oostende kwam hierbij aan bod. De Europese subsidie bedroeg 415.000 euro.
In het handboek “Park voor de toekomst, een voorbeeldgids voor de 21e eeuw”, vindt men een aantal beste praktijkvoorbeelden , en tal van aanbevelingen en tips, zo onder meer over stadslandbouw, soorten parken, verrassende parken uit binnen-en buitenland, toegankelijkheid, multifunctionaliteit, parken voor hangjongeren.