Innovation Deals voor pilootprojecten kringloopeconomie

  • 23 juni 2016

De Europese Commissie zoekt pilootprojecten met een sterk potentieel om bij te dragen aan het EU-kringloopeconomie actieplan. Daarvoor introduceert de Commissie de Innovation Deals. Innovation Deals hebben tot doel om knelpunten in de Europese wetgeving weg te nemen.

Innovation Deals willen innovatoren – ondernemingen, publieke autoriteiten of andere belanghebbenden -  met veelbelovende oplossingen voor milieuproblemen helpen in de navigatie tussen de wet- en regelgevende uitdagingen om hun ideeën op de markt te brengen.

Wat is een Innovation Deal?

Snelheid is de sleutel voor innovatieve projecten. Innovation Deals willen innovatoren de mogelijkheid geven om snel wettelijke obstakels te overwinnen en zo de tijd tussen het inspiratiemoment en de marktintroductie sterk te verkorten. Het zijn voorbeelden van vrijwillige samenwerking tussen de Europese Unie, innovatoren, en nationale, regionale en lokale autoriteiten. De Europese Commissie financiert de voorbereiding noch de implementatie van Innovation Deals.

Wat is de bedoeling van Innovation deals?

KringloopeconomieHet pilootproject is bedoeld om innovatieve ideeën te steunen voor het waardebehoud van producten, materialen en economische middelen.

De oproep 'Expressions of interest' loopt tot 15 september 2016. Elke innovator of een groep van vernieuwers op zoek naar de introductie van een kringloopeconomie-gerelateerd product of dienst op de markt kan een aanvraag indienen om te participeren in een Innovation Deal. Daarvoor moet u aangeven met welke wettelijke belemmeringen u worstelt.

De Commissie zal de voorstellen op basis van duidelijke criteria rangschikken en zal er vijf selecteren om Innovation Deals te worden. De uitvoering van de geselecteerde aanbiedingen zal starten in januari 2017.

De Commissie  treedt op als facilitator maar voorziet geen financiering voor de uitvoering van deze projecten, die gebaseerd zijn op een praktisch en vrijwillig samenwerkingsmodel tussen EU, innovatoren en overheden op alle niveaus.

 

Meer informatie: