Innovatieve stadsprojecten 2010

Dokstrand - cirQ vzw

Door de aanleg van het stadsstrand en bijhorende accommodatie werd de gure, verlaten, braakliggende zone in de oude Gentse haven omgetoverd in een sfeervolle en gezellige ontmoetingsplek, voor iedereen gratis toegankelijk (laagdrempelig). Door middel van deze tijdelijke invulling kunnen de Gentenaars, niet alleen uit de buurt maar uit de gehele stad, kennis maken met een (tot nu toe) onbekend stadsdeel dat binnen afzienbare tijd via stadsontwikkeling een nieuwe woonzone wordt.

Het strand dient als hefboom voor kennismaking met de werking van DOK als 'Werfplek voor verpozing en creatieve manoeuvres'. Concreet betekent dit dat Dokstrand en bij uitbreiding de volledige site open staan voor initiatieven van individuen, verenigingen en bedrijven die met de plek willen experimenteren.

Stad: Gent
Partners: DOK vzw.
dokgent.be

Shoppingschuttle per ecofiets - De Kringwinkel Midden West-Vlaanderen/Ecovelo vzw

Ecovelo wil winkels in het centrum van Roeselare bevoorraden per ecofiets. Ecovelo wil:

  • op een originele manier duurzame mobiliteit in de kijker zetten
  • alternatieven aanreiken voor leveringen met de wagen
  • Een nieuw idee rond parkeerproblematiek en individuele shoppingnoden introduceren
  • aandacht vragen voor minder mobiele personen

www.dekringwinkelmidwest.be/ecovelo/

Buda Fabric – 'van weverij tot weefsel : verbinden in de stad - Designregio vzw

Budafabriek is de fabriek van de toekomst, waar een vruchtbare samenwerking tussen mensen uit verschillende disciplines leidt tot spannende, innovatieve projecten. In de Budafabriek vormt BUDA::lab de ultieme co-creatieplek: een open atelier met daarin alle nodige materialen om ideeën te materialiseren, van een futuristische vacumeermachine, 3D-printer en lasercutter, tot het meest basic handwerkgereedschap. Het atelier staat open voor iedereen: voor designers, bedrijven, studenten, vakmensen, kunstenaars en creatieve, inspirerende mensen. BUDA::lab is een plek om te creëren, om te materialiseren, om ervaring te delen, kennis te verzamelen en uitgedaagd te worden.

Partners: stad Kortrijk, kunstencentrum buda, Flanders in Shape, Howest, intercommunale Leieda, designregio Kortrijk, Broelmuseum, agb Buda, Zorggroep Heilig Hart.

www.designregio-kortrijk.be
Stad: Kortrijk