Contacteer ons
Vlaams stedenbeleid
Jezelf een stukje fietspad of pop-up park in de Brusselse kanaalzone cadeau doen, een lokale microbrouwerij mee helpen opstarten of toch maar liever een schapenkwekerij helpen om een biologische kaasfabriek uit te bouwen? Het zijn maar enkele voorbeelden van projecten die dankzij financiering via het Growfundingplatform een doorstart hebben gekend in Brussel.
Crowdfunding is intussen een begrip geworden dat vele ladingen dekt. Het is de verzamelnaam voor een alternatieve financieringsvorm waarbij organisaties of bedrijven online geld vragen aan het grote publiek, de crowd. In ruil voor een financiële bijdrage krijgt de donateur een aandeel, obligatie, beloning of een symbolische bedanking. Naast deze verschillende financieringsvormen, kan men twee soorten van crowdfundingplatform onderscheiden: enerzijds winst gedreven, commerciële platformen en anderzijds platformen die crowdfunding expliciet inzetten als een middel om naast een financiële meerwaarde ook een sociale impact te genereren (Sociale Impact Crowdfunding).
Ieder crowdfundingplatform volgt eenzelfde logica. Een projecthouder lanceert een project op de website van de platformhouder om een bepaald bedrag binnen een vastgelegde termijn op te halen. Via allerlei communicatiekanalen wordt een breed doelpubliek aangesproken. Wanneer na de looptijd het streefdoel gehaald is, krijgt de donateur de beloofde return. Er ontstaat dus een wederkerige relatie tussen de projecthouder en donateur.
Bron: “Growfunding: crowdfunding als hefboom voor creativiteit” (2015)
Growfunding/bxl is de naam van het crowdfundingplatform verbonden aan het Studiegebied Sociaal-Agogisch Werk aan de hogeschool Odisee (voorheen HUBrussel). Het zag het daglicht in het kader van een onderzoeksproject met als doelstelling een sociaal innovatief crowdfundingplatform op maat van de stad te ontwikkelen. Growfunding werkt met een getrapt donatiesysteem. Potentiële donateurs kunnen kiezen uit een aantal vooraf bepaalde bedragen. Hier staat telkens een andere (materiële of symbolische) attentie tegenover. Het laagste bedrag is steeds 10 euro. De andere bedragen legt de projecthouder zelf vast. Bijzonder aan Growfunding/Bxl is de stedelijke invalshoek. Het platform fungeert als instrument om een financieel en sociaal draagvlak uit te bouwen voor micro-stadsprojecten. Vanuit de overtuiging dat in de onderbuik van Brussel tal van inspirerende ideeën en experimentele projecten opborrelen, brengt dit platform op een laagdrempelige manier projecthouders en donateurs samen. Sinds oktober 2014 draait het Growfundingplatform op kruissnelheid. In totaal werd er al 236.130 euro opgehaald, goed voor 3.519 donaties. Van de 41 projecten die op het platform gelanceerd werden, haalde 74% het doelbedrag of meer op. Ondersteuning van projecthouders Een project lanceren via Growfunding vraagt wat werk, maar is eenvoudig en toegankelijk voor iedereen, ongeacht de rechtspersoonlijkheid. Growfunding voorziet daarbij ook in ondersteuning van projecthouders bij het opmaken van een communicatieplan, het kiezen van bedragen en daaraan gelinkte attenties, het opmaken van een netwerkanalyse, enz. Indien het project niet aan de voorwaarden van Growfunding voldoet, wordt de kandidaat-projecthouder doorverwezen naar een ander crowdfundingplatform.
In de pilootfase van Growfunding is er bewust vertrokken vanuit de Brusselse context: meertaligheid en diversiteit verlenen Brussel meer dan ooit de allures van een grootstad. Een uitrol naar andere regio’s op langere termijn is mogelijk. Een platform dat functioneert in de Brusselse context zal allicht ook functioneren in andere steden en regio’s. Growfunding overweegt om de digitale infrastructuur ook ter beschikking te stellen van andere enthousiaste steden in Vlaanderen en Wallonië. Het prototype van Growfunding is zo ontwikkeld dat aan de website redelijk eenvoudig een regionale pagina toegevoegd kan worden, zoals bijvoorbeeld Growfunding/Luik of Growfunding/Antwerpen. Maar het platform hoeft zich niet enkel tot steden te beperken, ook regio’s kunnen in aanmerking komen. Densiteit en ruimtelijke afbakening vormen hier wel belangrijke basisvoorwaarden. Een bepaalde mate van densiteit is nodig om een voldoende groot en gevarieerd aanbod van projecten te realiseren en over voldoende potentiële donateurs te beschikken. Belangrijk is dat elk regionaal platform een eigen visuele identiteit ontwikkelt waarmee bezoekers zich kunnen identificeren. Verder moet zo een nieuw platform aansluiting zoeken bij relevante formele en informele netwerken en partners. Om de lokale stakeholders met zich mee te hebben, moet het platform regionaal aangestuurd worden door een ‘growfunding regiobeheerder’. Deze persoon wordt door medewerkers van Growfunding hiervoor opgeleid. De regiobeheerder heeft dan als taak om projecten te zoeken, ze te screenen, een draagvlak voor het platform uitbouwen, trajectondersteuning bieden tijdens workshops aan geselecteerde projecten, enz. Indien deze stappen ondernomen zijn, kan het platform regionaal online gaan. Het financieel-administratieve beheer, het elektronisch betalingsverkeer, het onderhoud van de website en dergelijke meer vallen niet onder regionaal beheer, maar worden centraal opgenomen door de platformhouder.