Gezinsfocus

Van buurt tot bord LeuvenDe nieuwe Stadsmonitor die in 2015 verschijnt, wordt aangevuld met een gezinsfocus. Daarmee wordt de duurzaamheid en leefbaarheid van onze steden niet alleen in kaart gebracht op basis van de leefwereld van volwassenen maar ook op die van kinderen.

Visietekst

Naar aanleiding van de kindfocus werd er in de loop van 2013-2014 een traject opgestart met experten uit de centrumsteden en kenniscentra. Dat geleid heeft geleid tot de visietekst ‘Kinderen als medeburgers in een leefbare en duurzame stad' van Sven De Visscher en Didier Reynaert van de Hogeschool Gent.

'Kinderen als medeburgers in een duurzame en leefbare stad'

Bevraging van kinderen en jongeren

Voor de ontwikkeling van de kindfocus wordt ook een bevraging bij kinderen en jongeren tot 15 jaar uitgetest. Kind en Samenleving, de Hogeschool Gent en Mediaraven ontwikkelen samen een digitale tool om kinderen en jongeren te bevragen.  Vooraleer men tot de digitale tool komt, starten de onderzoekers met de vraag wat kinderen en jongeren belangrijk vinden in een duurzame en leefbare stad  en hoe ze die stad beleven. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan de manier waarop vragen gesteld moeten worden zodanig dat ze voor hen begrijpbaar zijn. Een creatieve participatiemethodiek aan de hand van bouwboxen helpt de kinderen en jongeren bij het uiten van hun mening.