Festival Kanal Playground toont visies op stedelijke ruimtes voor spel en ontmoeting

  • 17 september 2014

Van 17 tot 21 september gaat langs de Brusselse kanaalzone het Festival Kanal Playground door. Het festival toont door ondermeer installaties en provocaties hoe de (beperkte) publieke ruimte spel, sport en ontmoeting toelaat op maat van kinderen en gezinnen.

Stadsdeel in transformatie

De wijken rond het Brusselse kanaal zijn in volle transformatie. Het kanaal blijft een economische ader. De oude industrie maakt plaats voor nieuwe woningen, voor kantoren en commerciële functies, grote projecten allemaal. De bevolking van de kanaalwijken is jong en constant in verandering. Mensen komen en gaan. De wijken zijn dichtbebouwd. Er is een grote behoefte aan kwalitatieve ruimte voor ontspanning, sport en ontmoeting, op maat van de vele kinderen, jongeren en gezinnen.

29 stedelijke installaties

In 2013 lanceerden Platform Kanal en Architecture Workroom Brussels een oproep voor artistieke en architecturale voorstellen, installaties en provocaties. De vraag was: maak publieke (speel)ruimte waar weinig ruimte is. Het was een succes. Er werden zomaar
eventjes 130 voorstellen ingestuurd. De jury selecteerde 29 projecten die verder werden uitgewerkt en tijdens het festival gepresenteerd worden.

Innovatief stadsproject

De intiatiefnemers van dit project ontvingen in 2013 een subsidie van Thuis in de Stad voor innovatieve stadsprojecten. Bekijk hier ook de toelichting van het intiatief door Architecture Workroom Brussels tijdens de Trefdag Kind in de Stad:

 

Meer info: