Contacteer ons
Vlaams stedenbeleid
De kern van de Stedelijke Agenda voor de EU is de ontwikkeling van partnerschappen, die zich richten op twaalf geselecteerde stedelijke uitdagingen (die als dusdanig staan vermeld in het Pact van Amsterdam):
In de partnerschappen gaan lidstaten, steden, Europese instellingen en andere stakeholders concreet aan de slag met als doel: betere regelgeving, betere toegang en benutting van Europese fondsen en betere kennisdeling en samenwerking tussen steden. Zij verkennen hoe EU-beleid meer in lijn kan worden gebracht met de stedelijke praktijk.
Elk partnerschap bestaat uit vertegenwoordigers van de Commissie (die het proces begeleidt), de lidstaten, regionale overheden, steden, deskundigen, Europese organisaties (bijvoorbeeld Eurocities, EIB, URBACT, EUKN), en belanghebbenden (NGO's,...). De grootte van een partnerschap is ongeveer 15 actoren. De samenstelling wordt goedgekeurd door de DG Urban Matters, de Directeurs-generaal van Stedelijke Aangelegenheden uit de EU-lidstaten. Deelname is vrijwillig en staat open voor alle geïnteresseerden. Belangrijk is de bereidheid om hiervoor tijd en middelen vrij te maken en de expertise waarover de deelnemende partners beschikken.
De concrete output van de partnerschappen bestaat uit actieplannen waarbij, geheel in lijn met het streven van de Commissie naar betere regelgeving, de nadruk zal worden gelegd op een meer doeltreffende en coherente uitvoering van bestaand EU-beleid in steden. Daarnaast zal aandacht worden besteed aan het vergemakkelijken van de toegang tot EU-financiering, de bevordering van het combineren van EU-fondsen, het verbeteren van de beschikbare kennis over stedelijke aangelegenheden en de uitwisseling van goede praktijken. Het eerste jaar ongeveer wordt gewerkt aan een scoping nota en actieplan, daarna volgt de implementatie van het actieplan. De looptijd van een partnerschap bedraagt ongeveer drie jaar.
Er zijn al vier proefpartnerschappen van start gegaan met de volgende onderwerpen: de inclusie van migranten, gecoördineerd door de gemeente Amsterdam; luchtkwaliteit, gecoördineerd door Nederland; huisvesting, gecoördineerd door Slowakije; en armoede in steden, gecoördineerd door België en Frankrijk. De overige partnerschappen zullen tussen eind 2016 en de zomer van 2017 worden opgezet.
Meer nieuws over de Urban Agenda en de voortgang van de partnerschappen is te vinden op https://ec.europa.eu/futurium/en/urban-agenda