Agoria award – Citizen Science

  • 16 december 2021

Het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) is genomineerd voor een Agoria Digital Society Award. Met het project ‘Citizen Science voor lokale besturen’ heeft het team Stedenbeleid de jury kunnen overtuigen. Het initiatief is daarom geselecteerd voor de categorie ‘Beste Smart City Project’.

Met het Citizen Science-project wil ABB de samenwerking tussen lokale besturen en burgers aanmoedigen om samen informatie te verzamelen over wat leeft in de stad of de gemeente. Door burgers te betrekken bij het verzamelen van informatie ontstaat een fijnmazig meetnet en worden burgers aangemoedigd om actief te participeren in projecten. Op deze manier kunnen lokale besturen hun beleid nog beter onderbouwen en het draagvlak bij burgers versterken.

Het genomineerde project bestaat uit twee onderdelen: het draaiboek ‘Citizen Science voor lokale besturen’ en het ‘Beste Koop’-model.

Het draaiboek Citizen Science voor lokale besturen’reikt lokale besturen de nodige handvaten aan om hun citizen science beleid vorm te geven, om succesvolle samenwerkingen op te zetten met burgerwetenschappers of om met een eigen citizen science initiatief van start te gaan. Het 'Beste Koop'-model biedt vervolgens een mooi overzicht van alle beschikbare meettoestellen en sensoren waarmee lokale besturen kunnen bepalen welk toestel het meest geschikt is voor hun specifiek project.

Het draaiboek ‘Citizen Science voor lokale besturen’ werd opgesteld  in samenwerking met het consortium SMIT (VUB), Scivil en IDEA Consult en is tot stand gekomen door middel van interviews en participatieve workshops met de Citizen Science community, de 13 Vlaamse centrumsteden en 5 kleinere lokale besturen. Het ‘Beste Koop’-model werd door PwC uitgewerkt op basis van een grondig marktonderzoek.

De Agoria Digital Society Awards for eGov & Smart Cities vinden plaats op 17 maart 2022

Meer informatie over het citizen science project.