Contacteer ons
Vlaams stedenbeleid
Waarom verlaten jonge gezinnen de stad? Het is een vraag die vele stadsbesturen en het Vlaamse stedenbeleid hoofdbrekens bezorgt. Klassieke drijfveren die vaak genoemd worden, zoals de komst van kinderen en daarbij de nood aan meer ruimte en een grotere tuin, verklaren echter niet alles. Hoog tijd om de dingen vanuit een andere invalshoek te bekijken. In 2011 gaf de Vlaamse minister van steden Ladda vzw de opdracht te onderzoeken waarom jonge gezinnen in de stad blijven en waarom ze verhuizen. Mechelen vormde de setting van het onderzoek.
Ladda vzw benaderde niet alleen de onderzoeksvraag vanuit een andere invalshoek. Dat gebeurde ook voor de antwoorden op de onderzoeksvragen. Beleidsmakers en stedenbouwkundigen spreken heel makkelijk over steden verdichten, de kwalitatieve en groene ruimte verhogen, e.d. Maar hoe kijken stedelingen zelf naar die problematiek? Ladda formuleerde de antwoorden op die vraag op basis van een bevraging van Mechelaars over hun dagelijks leven en woonkeuzes. Wat waren de basiswensen van de respondenten? Waar willen ze op toegeven, waar zit er speling op, waar liggen grenzen? Hoe gaan stedelingen om met ruimte, zowel privaat als publiek? Hoe kunnen ontwerpers en beleidsmakers spelen op en met die grenzen zodat de toekomstige verdere verdichting op een leefbare manier gerealiseerd wordt?
Antwoorden op die vragen leest u in het eindrapport ‘Living in Mechelen – verhuis- en blijfmotieven van jonge gezinnen en jongvolwassenen’ van Ladda vzw. Dat levert niet meteen een kant-en-klaar draaiboek om jonge mensen in de stad te houden. Woon-en verhuismotieven zijn immers sterk persoons- en situatiegebonden. Bij iedereen liggen die anders en het is vaak de combinatie van factoren die ertoe leidt om ergens te gaan wonen, te verhuizen of te blijven.
Dat neemt niet weg dat het beleid van de stad de keuzes van jonge mensen en gezinnen kan beïnvloeden. Ladda vzw formuleert daartoe 85 aanbevelingen. Een greep uit het aanbod: