Lancering oproep stadsvernieuwing 2018

  • 12 maart 2018

Minister Liesbeth Homans lanceert de oproep ‘Stadsvernieuwing 2018’. Met stadsvernieuwingsprojecten wil de minister de (sociale) aantrekkelijkheid, duurzaamheid en leefbaarheid van onze steden verhogen.

Deze stadsprojecten streven allemaal een ingrijpende vernieuwing van een stadsdeel na. Ze passen in een brede stedelijke visie en ze vormen een hefboom voor een geïntegreerde stadsontwikkeling.

De jury heeft met zijn nieuwe voorzitter een nieuwe visietekst op stadsvernieuwing uitgewerkt. In deze tekst bevestigt de jury haar geloof in de hefboomwerking van stadsprojecten, in de rol van maatschappelijke coproductie, in de kracht van stedelijke regie, in de koppeling van punctuele actie aan een breed stadsdebat, in het belang van ontwerp en investering in ruimtelijke kwaliteit. In het tweede deel daagt de jury de steden uit om projecten in te dienen die de bakens verzetten en het pad effenen voor innovatieve stadsvernieuwing in Vlaanderen.

Naast de gekende subsidies voor de realisatie van grote stadsvernieuwingsprojecten en conceptstudies, voorziet het Vlaamse stedenbeleid ook dit jaar een thematische oproep. Met deze oproep mikt de minister op kleinschalige, vernieuwende stadsprojecten die inspelen op specifieke stedelijke uitdagingen en waarvan de realisatietijd beperkt is tot drie jaar.

Meer informatie over de visie en de aanvraagformulieren vind je bij stadsvernieuwing. 

Presentaties infomoment 12 maart 2018